Bağımsız dijital dizinBaşvurular editör kontrolünden geçer
Dizin kaydı

Şerit mi, tek tek mi? Ağrı’da FUE ile FUT arasındaki fark

FUE ve FUT, köklerin ense bölgesinden nasıl alındığıyla ayrılır. FUT’ta enseden 1–1,5 santimetre eninde, 20–30 santimetre boyunda bir deri şeridi çıkarılır, mikroskop altında greftlere bölünür ve yara dikilir. FUE’de ise greftler 0,7–1 milimetrelik zımbalarla tek tek toplanır, dikiş yoktur. Pratikte Ağrı saç ekimi ile ilgili kararlar bu tür pratik bilgilerle netleşir.

İyileşme süresinde fark belirgindir. FUT’ta dikişler 10–14 günde alınır, ense 2–3 hafta gerginlik hissi verebilir ve geride ince, çizgi halinde bir iz kalır. FUE’de çekim delikleri 3–5 günde kapanır, nokta izleri saç 2–3 milimetreye uzadığında seçilmez.

Greft kapasitesi de karşılaştırılır. FUT, donörün orta kuşağından yoğun bir şerit aldığı için tek seansta yüksek sayıya ulaşabilir ve köklerin kesilme riski düşüktür; FUE ise çekimi daha geniş bir yüzeye yayar. Kısa saç kullanan biri için FUE, uzun saçlı biri için iki seçenek de konuşulabilir. Kimi zaman saç ekimi ağrı araştırılırken bu ayrıntılar not edilebilir.

Ağrı’da bu karşılaştırmayı pratik bir soru da etkiler: kışın kalın atkı ve yakalı mont ensede sürtünme yapar, FUT dikişleri ilk 2 haftada buna daha hassastır. Operasyonu Erzurum’da ya da Van’da yaptıran bir Ağrılı, FUT seçerse ikinci hafta dikiş aldırmak için yeniden yola çıkar; FUE’de böyle bir dönüş randevusu bulunmaz.